UZMANINDAN TAVSİYE

Gündem 9 Mayıs 2019 12:00
Videoyu Aç UZMANINDAN TAVSİYE
A
a

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Torun, reflü ve ülser hastalığı olanların, mutlaka hekim denetiminde oruç tutması gerektiğini belirtti. Ayrıca iftar ve sahur olarak iki ana öğün yerine, ara öğünler ekleyerek, iftar sonrası dönemi geçirmenin sindirimi kolaylaştıracağını vurguladı.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Torun, Ramazan ayında oruç tutanların en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olan sindirim sistemi şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Hekim kontrolü önemli

Ramazan ayında sindirim sistemi ile ilgili bozuklukların, uzun süre aç kalmayla tetiklenebileceği veya şiddetlenebileceğine anımsatarak açıklamasına başlayan Doç. Dr. Torun, önceden mide kanaması ya da mide delinmesi geçirmiş, bilinen mide veyaa oniki parmak bağırsağı ülseri, reflü hastalığı olanlar, kan sulandırıcı, ağrı kesici ve romatizma ilacı kullanan hastalar ile kabızlık, dışkılama problemi, hemoroid ve makat çatlağı olan hastaların hekimlerine başvurmasının yararlı olacağını belirtti.

Hazımsızlık yaşamamak için…

Hem iftar hem de sahurda hazımsızlık yaşamamak için yemeklerin yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Torun, “Özellikle reflü ve ülser hastalığı olanların kızartılmış ve yağlı gıdalar, çok acılı ve baharatlı yemekler, fazla miktardaki kahve, çay ve gazlı içeceklerden, hem iftarda hem de sahurda kaçınmaları yararlı olur. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Ağır yemeklerin tüketilmesi sindirim açısından sorunlar yaratabilir”

İftar yemeğinde hızlı, bol miktarda ve ağır yemek tüketmenin sindirim açısından sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Torun, iftar ve sahur olarak iki ana öğün yerine, ara öğünler ekleyerek, iftar sonrası dönemi geçirmenin sindirimi kolaylaştıracağını vurguladı.

Ramazanda mide ve sindirim sistemi problemlerinin önüne geçmek için tavsiyelerde bulunarak açıklamasına devam eden Torun, “Kabızlık ve dışkılama zorluğu olan hastaların iftar ve sahur döneminde yeterince sıvı almaları, kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler ile ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişleri tercih etmeleri uygun olur.” dedi.

“Mide asit salgısının azaltan ilaçlar, sahurdan en az 30 dakika önce aç karna alınmalı”

Mide koruyucu olarak bilinen ve mide asit salgısının azaltan ilaçların sahurdan en az 30 dakika önce aç karna alınmasının önerildiğini dile getiren Doç. Dr. Torun; reflü ve ülser hastalığı olduğu bilinen ve oruç tutmak isteyen kişilerin mutlaka hekim denetiminde olmaları ve bazı mide koruyucu ilaçlarını Ramazan ayı boyunca kullanmalarının uygun olacağını da sözlerine ekledi.

 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

yazarlar YAZARLAR
öne çıkanlar ÖNE ÇIKANLAR
alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

Sitemiz yenilendi, tasarımı sizce nasıl ?

e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat

Düzce Manşet Gazetesi - Düzce Asayiş Güncel Sağlık Eğitim Siyaset Spor Haberleri