HASAT TARİHLERİ AÇIKLANDI

Gündem 3 Ağustos 2017 11:16
Videoyu Aç HASAT TARİHLERİ AÇIKLANDI
A
a

Düzce’de 2017 yılı fındık hasat tarihleri açıklandı. Orta kesimde 17 Ağustos’ta başlayacak hasat, yüksek kesimlerde ise 24 Ağustos olarak belirlendi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yapılan arazi çalışmaları sonucunda Düzce il genelindeki  2017 yılı fındık hasat tarihlerini açıkladı. Buna göre; il genelindeki hasat tarihleri;

Sahil  Kesim     (0 - 250 m arası rakım)                    : 10 Ağustos 2017

Orta   Kesim    (250 m - 500 m  arası rakım)            : 17 Ağustos 2017

Yüksek Kesim  (500 m den yukarı rakım)                : 24 Ağustos 2017 olarak belirlendi.

 

Fındık hasadı için uyarılar

Üreticilerin fındık hasadında dikkat etmesi gereken hususları da sıralayan Kabaoğlu, şu uyarılarda bulundu:

“Üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını güçleştirmemesi ve yere düşen fındığın kaybolmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapılmalıdır.

Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir.

Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır.

Bölgede yaygın olarak uygulanan daldan el ile toplanarak fındığın hasat edilmesinde, dalların birbirine sürtünmemesine, çotanakların dala birleştiği yerden tek tek koparılmasına ve gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklara zarar vermemek için sıyırma şeklinde toplama yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmemelidir. Toplanan fındıkların harmanlanmasında fındığın iyice kurutulması, kurutulan fındıkların serin, kuru ve havalanabilir nitelikteki yerlerde depolanması gerekmektedir. Hasat olumundan önce toplanmış, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olduğu bu gibi fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olmaktadır. Yine insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksin de erken toplama, olumsuz harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanmaktadır.

Üreticilerimizin fındıkta rekolte ve kalite kaybı yaşamamaları ve sağlıklı üretim için belirlenen hasat tarihlerinden önce fındıklarını hasat etmemeleri çiftçilerimizin yararına olacaktır.”

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

hava durumu HAVA DURUMU
anket ANKET

Sitemiz yenilendi, tasarımı sizce nasıl ?

e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
duyurular DUYURULAR
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat