Doğası ve sahip olduğu zengin bitki örtüsü ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Düzce’nin önemli turizm bölgesi Efteni Gölü, doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Efteni Gölü’nün turizmde tanıtılması için çalışmalar ve yatırımlar devam ederken, Düzce Valisi Cevdet Atay, Gölyaka Kaymakamı Fahri Onay ile birlikte Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde incelemelerde bulundu.
Gölde bot ile birlikte tur atan Vali Atay, kaçak balık avcılığı ve turizme yönelik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Öte yandan, Düzce’nin en gözde turizm mekânlarından birisi olan Efteni Gölü, özellikle il dışından gelen doğa tutkunlarının uğrak noktası oluyor.
Efteni Gölü
Düzce’nin Gölyaka sınırları içinde bulunan Efteni Gölü, ilçe merkezine 5 kilometre, Düzce merkeze 25 kilometre mesafede bulunuyor. Elmacık Dağı silsilesinin eteğinde ve Büyük Melen kanalıyla Karadeniz’e döküldüğü ekolojik bir ağın düğüm noktası olan Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biri olarak kabul ediliyor. Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar, başta su kuşları olmak üzere değişik türden zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlanıyor. Efteni Gölü çevresindeki en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturuyor. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapıyor. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke ve kuğular gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer alıyor. Kuşların göç yollarında, bir mola gölü olan Efteni Gölü, su seviyesinin dışında nilüfer çiçekleriyle, sazlık alanlarıyla kuşları saklarken fotoğraf ve kuş gözlemciliğine kompozisyon oluşturuyor.
Öte yandan 1992 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınarak, avlanma yasaklandı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...