islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet uwell turkce altyazili porno

UYUZ VAKALARINDA ARTIŞ VAR

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de uyuz vakalarında artış var.

Sağlık Yayın: 23 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 23.11.2023 15:00:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2543 okunma
Takip EtGoogle News

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne uyuz mikrobu başvuruları yoğun artış gösterirken, Düzce İl  Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı ekipleri  salgın ile ilgili harekete geçti. Uyuz mikrobunun özellikle okullarda sık görüldüğü belirtiliyor.

 

Düzce’de uyuz vakalarında yaşanan artış, korkutucu boyutlara ulaştı. Bulaşıcı bir mikrop olan uyuz, en çok öğrenciler arasında yaygın olarak gözüktüğü ifade edilirken, hastanelerde salgın nedeniyle yoğunluk oluştu.

Uyuz salgını ile ilgili harekete geçen Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki tüm Aile Hekimlikleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine farkındalık amacıyla bilgilendirici broşür ve afişler gönderildi.

Uyuz nasıl bulaşır?

Sağlık yetkilileri tarafından uyuza karşı yapılan bilgilendirmede şunlar kaydedildi: “Uyuz genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve uzun süreli yakın temas ile bulaşır. Kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla (aynı yatakta yatma, ele ele tutuşma gibi) bulaşabilir. Yatak takımı, giysi ve havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.

Uyuz belirtileri kaç günde ortaya çıkar?

İlk defa uyuza yakalanan bir kişide belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Ancak daha önce uyuza yakalanan bir kişide, belirtiler genellikle maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.

Uyuz belirtileri

Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, kişinin yatağa girip ısınması ile artar ve kişiyi uykudan uyandırabilecek şiddette iken gündüzleri daha hafiftir. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda görülmekle birlikte tüm vücutta görülebilmektedir. Hastalığın en belirgin bulgusu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ve deride görülen içi su dolu keseciklerin görülmesi uyuz şüphesini arttırır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir an önce Sağlık Kuruluşuna başvurulmalıdır.

 Uyuz hastalığından korunma yolları

Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı takdirde hastalık kişiden kişiye bulaşmaya devam edecektir. Uyuz hastası ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Yatak takımları birkaç gün havalandırılmalıdır. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması gerekir. Ayrıca zemin ve mobilyalar elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.”

HABER: Savaş ARI

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.